Sjećate se ovogodišnjeg ženskog marša protiv fašizma? Žene širom svijeta su stale u zaštitu svojih i prava svih ostalih ljudi. Isto treba da uradimo i na Internetu – stanemo u zaštitu svojih prava.

Online uvrede i sajber maltretiranje su svakodnevna pojava, a neke grupe ljudi su ugroženije i susrijeću se sa njima više od drugih. Guardian je prošle godine razotkrio surovu realnost u oblasti novinarstva. Analiza komentara objavljenih kao odgovor na članke sa Guardian sajta otkrila je da su od deset novinara koji su dobili najviše zlonamjernih komentara, osam bile žene, a ostalih dvoje crnci. Zaključili su da “ovo predstavlja prvi kvantitativni dokaz za ono na što su žene novinari odavno sumnjale: članci koje pišu žene privlače više zlonamjernih komentara i trolovanja za razliku od onih koje pišu muškarci”.

Nažalost, ono ko ste utiče na to kako vas drugi tretiraju u stvarnom životu, ali i na Internetu.Jedan od načina da se suprotstavimo online zlostavljanju, prijetnjama i nasilju je da podijelimo znanje jedni sa drugima.

Dijeljenjem znanja bi postali jači po pitanju privatnosti i bezbijednosti. Osim širenja znanja, neophodno je da se založimo za druge i pomognemo kada im je to potrebno.Kako bi ukazali na značaj privatnosti podataka, želimo da sa vama podijelimo 10 savjeta kako da se zaštitite na mreži:

  • Upoznajte se sa terenom – Internet je moćno sredstvo komunikacije. Naučite kako da ga ispravno koriste, držite oči otvorene i prepoznajte ljude sa dobrim i lošim namjerama. Potrudite se da iskoristite na najbolji način ono što vam Internet može pružiti.
  • Držite svoj privatni život privatnim – Odvojite vaše lične informacije od profesionalnih. Koristite različite persone za različite uloge.
  • Zaštitite online konverzacije – Koristite end-to-end enkripciju i provjeru autentičnosti putem dva faktora za sve povjerljive komunikacije.
  • Sakrijte vašu lokaciju – Sklonite podatke o lokaciji sa slika i videa prije nego ih postavite online. Isključite pristup lokaciji za sve aplikacije. Ne raspravljajte o vašoj lokaciji u javnim postovima.
  • Čuvajte vaše uređaje – Više su vijedni od bilo kog dragulja. Zaštitite ih i od fizičkog i od sajber napada. Koristite enkripciju i snažne pristupne kredencijale.
  • Budite spremni na napad – Nađite saveznike i pripremite plan za rešavanje problema online zlostavljanja i ostalih oblika maltretiranja. Ne hranite trolove. Oni ne zaslužuju vašu pažnju.
  • Ne dajte na sebe – Ne dozvolite “sajber siledžijama” da potcjenjuju ono što radite. Pokažite im da se ne plašite, i ostali će slijediti vaš primjer. Ne stidite se da zatražite pomoć.
  • Pazite se trojankog konja – Dobro provjerite sa kim krećete u komunikaciju i obratite pažnju na lažne identitete osoba. Ako nešto izgleda previše dobro da bi bilo istinito – vjerovatno i nije.
  • Budite pozitivan primjer drugima – Podijelite sa drugima vaša iskustva. Dajte ostalima do znanja da mogu da računaju na vas za pomoć.
  • Zaštitite druge – Ako dijelite sadržaj koji privlači puno pažnje ostalih, spriječite ostale korisnike da šalju degradirajuće, zlonamjerne poruke. Ukoliko imate administrativni pristup, uklonite komentare koji prozivaju osobe i sadrže lične informacije tih osoba, kao i one koje imaju direktnu namjeru da nekoga povrijede. Prijavite da krše kodeks i pravila dobrog ponašanja na mreži.

Ukoliko imate još neke savjete koje želite da podijelite sa zajednicom, ne oklijevajte da to uradite. Ne sjedite skrštenih ruku kada je u pitanju nasilje na društvenim mrežama ili bilo kom drugom mjestu na Internetu. Uključite se i pomožite u prevazilaženju ovog problema. 

 

Share This

Share this post with your friends!