Prema nedavnom istraživanju koje su sproveli Consumers International i Internet Society, 63% potrošača smatra da je način na koji uređaji povezani sa Internetom (IoT) prikupljaju podatke „jeziv“. Istraživanje “TheTrust Opportunity: Istraživanje stavova potrošača prema IoT” je obuhvatilo ljude u SADu, Kanadi, Japanu, Australiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Prema istraživanju, 73% potrošača smatra da bi ljudi koji koriste IoT trebalo da brinu o prisluškivanju. Pa ipak, novi IoT uređaji se uvode praktično svakog dana, a prodaja ne pokazuje znake usporavanja.

Riječ “pametni” se upotrebljava kao opis za gotovo sve IoT uređaje. Međutim, da li je to ispravno?

Marketing koji se tiče Interneta stvari (IoT) postao je gotovo neprestan. “Ovaj pametni uređaj” će vam učiniti život boljim, srećnijim, efikasnijim. E, da samo imate “ovaj pametni uređaj” iskoristili biste prednosti čudesnog tehnološkog doba u kojem živimo. Ove ali i mnoge druge, slične poruke često izostavljaju ključne informacije koje potrošači moraju da znaju ukoliko žele da prave prave “pametne” odluke.

Zapravo se radi o povezanost. Na primjer, ta pametna rerna je računar koji se igrom slučaja u sredini zagrijava. Ovi IoT uređaji mogu obavljati pametne funkcije jer su povezani na Internet. I dok se marketing usredsređuje na karakteristike i funkcionalnost, često se zanemaruje dio oko privatnosti i bezbednosnih implikacija.

Kao što važi za svaki računar, privatnost i sigurnost su glavni uzroci za zabrinutost – i nikad se ne rješavaju. U pitanju su kontinuirani procesi koji uključuju neprestana ažuriranja kako bi se ispravile greške i bezbednosne ranjivosti.

Kako se korištenje IoT uređaja širi tako se sve više prikupljaju podaci od nas i o nama. Oni mogu prikupljati veliku količinu podataka, u mnogim slučajevima daleko iznad onoga što bi korisnici očekivali na osnovu funkcija proizvoda. I to nije slučajno. Ovi podaci pomažu pri formuisanju izuzetno sveobuhvatne slike naših života – naše navike, sklonosti, zdravstvena pitanja, način na koji putujemo i kuda se krećemo i još mnogo, mnogo toga. Ovakav naš profil može se koristiti u svrhe o kojima često i ne znamo, a još manje odobravamo. Ovo prikupljanje podataka može nadmašiti samog vlasnika uređaja. Da li je taj pametni kućni pomoćnik sluša i snima sve što izgovorimo, pod izgovorom da traži “ključnu reč“?

Upravo zbog svega ovoga je ispravnije opisati uređaje kao “konektovane” umjesto “pametne”.

Given the risks, we have to be careful consumers. This means doing our homework and researching products and services – even asking questions of our friends when we enter their homes.

S obzirom na rizike, moramo biti pažljivi potrošači. To znači da prije kupovine moramo istražiti proizvode i aplikacije.

U suštini, u pitanju su povezani uređaji i treba ih tretirati na taj način. Pametni? Možda ne. Ali mi možemo biti!

Izvor: Internet Society Global Blog

Share This

Share this post with your friends!