Ludi genijalci. Zle lutke. Horde zombija. Velika je vjerovatnoća da ćemo noćas, na Noć Vještica, imati prikuke da vidimo nešto ili sve od navedenog u horor filnovima koji će se nesumnjivo emitovati. Istina, ponekad je zabavno gledati ih, ali koje sve lekcije možemo izvući iz njih? Šta ako nas mogu naučiti sta ne bi trebalo da radimo? Naša ekipa je pogledala sedam zastrašujućih filmova i evo koje zakljućke su izvukli o povjerenju na internetu… 

Poziv uvijek dolazi iz kuće.

Telefonski pozivi ne prekidaju, svaki je strašniji od prethodnog. Telefon zvoni. „Da li ste sami kući?“ Opet zvoni. “Jeste li zaključali vrata?” Novi poziv. “Pogledajte u podrumu.” Tek tada shvatite da je ta osoba bila u kući cijelo vrijeme.

Zaključavamo vrata kako bismo učinili svoje domove sigurnijim, ali ne razmišljamo uvijek o sigurnosti stvari koje povezujemo sa kućnim mrežama. Nebezbjedno povezani uređaj može da ugrozi celu mrežu i uređaje na njoj. To znači da prijetnja zaista može doći iz kuće. Zaštitom vaše kućne mreže ograničavate izloženost svojih uređaja pretnjama na mreži i pomažete u ublažavanju rizika koji mogu predstavljati drugima. Možete poboljšati mrežu koristeći enkripciju, jaku lozinku i zaštitni zid (firewall) za vašu kućnu WiFi mrežu.

Može se desiti da vaš automobil neće da se upali kada vam to najviše treba.

That’s when you spot the sticker in the window. The last maintenance call was over a year ago.

Pobjegli ste iz napuštene bolnice, došli ste do automobila, sjeli za volanom i drhtajućom rukom pokušavate da ga upalite. Međutim postoji jedan problem. Auto neće da se pokrene. Tek tada shvatate da ste bili kod majstora prije više od godinu dana i da problem nije riješen.

Održavajte svoje uređaje i aplikacije kako ne budete došli u sličnu situaciju kao što je gorepomenuta. Ako uređaj ili aplikacija ima funkciju automatskog ažuriranja, uključite je! Nijedan sistem nije savršeno siguran, a problemi bezbijednosti se uvijek otkrivaju i ispravljaju ažuriranjima. Sve što je povezano sa Internetom, od vaših sijalica do termostata, trebalo bi da se ažurira.

Napravite jaku barikadu.

Dolaze zombiji. Satjerali su vas u poslednju sobu kuće. Gurate stolicu prema vratima, nadajući se da će vam dati dovoljno vremena da pobjegnete. Međutim, nemate sreće – iverica pocinje da krcka i na vaš očaj vrata se otvaraju. U tom momentu proklinjete odluku o kupovini namjesštaja u IKEA prodavnicama. 

Ako ne biste pokušavali da osigurate vrata laganim nameštajem, zašto biste vjerovali slaboj šifri poput „pustimeunutr4“ za bezbijednost vašeg emaila, uređaja i svega ostalog? Bez obzira koliko su snažno šifrovani vaši uređaji ili aplikacije, ako neko može logički doći do zaključka koja je vaša lozinka, može pristupiti vašim podacima. Obavezno koristite jake šifre, nemojte koristiti iste šifre na više mjesta i uključite autentifikaciju na dva nivoa (2FA) za sve aplikacije i uređaje. Preduzimanjem ovih koraka otežavate posao svima koji hoće da pristupe vašim podacima bez pitanja.

U toj staroj knjizi se nalaze znaci koji vam mogu pomoći.

Knjiga izgleda drugačije od ostalih. Teška je, prekrivena prašinom i napisana čudnim jezikom. U početku je ignorišete. Ali kada počnete viđati sablasna ukazanja, shvatite da ste odavno trebali da obratite pažnju upravo na nju.

Često bez čitanja prolazimo kroz korisničke ugovore i politike privatnosti i skroz nepromišljeno klikamo na Accept“. Ali šta ako bismo vam rekli da oni često sadrže informacije o tome koji se vaši podaci prikupljaju i kako se ti podaci dalje dijele. Ipak, kada znate sve ove informacije možete donositi pametnije odluke u vezi aplikacija i uređaja koje koristite, uvijek imati na umu koliko informacija dijelite i kako upravljate sa postavkama privatnosti.

Naizgled obični predmeti kriju velike tajne.

To je samo ogledalo, zar ne? Sigurno nije portal za podzemni svijet. Recitovaje bajalice ispred njega neće dozvati demone. A kad ga pogledate kako biste provjerili svoju kosu, nećete vidjeti duha koji stoji iza vas u potrazi za izgubljenim supružnikom.

Od kreditnih kartica do pametnih TVa, složićemo se da većina koristi mnoge svakodnevne predmete bez razmišljanja da bi mogli nanijeti štetu po privatnost i sigurnost. Međutim možemo se zaštititi korišćenjem enkripcije. Neki uređaji i aplikacije imaju mogućnost upotrebe enkripcije, ali nemojte je uključivati nasumično. Provjerite da li vaši uređaji i aplikacije koje koristite već koriste neku vrstu enkripcije ili je pak trebate uključiti sami. Takođe jedna od opcija je i da se prebacite na aplikacije za razmenu poruka koje nude end-to-end enkripciju.

Poricanje je dobar način da se nađete u nevolji.

Taj lik koji odbija da veruje u postojanje opasnost? Onaj koji ignoriše kucanje na prozoru? Takvi ibično ne prežive duže od prve scene.

Ne morate biti ta osoba. Poduzimajući korake da zaštitite svoju privatnost možete postati heroj svog filma.

Na kraju, nikada nemojte ići sami.

Kampirate se s pet najbližih prijatelja kada se počinju događati misteriozne stvari. Čudno, ne sejćate se da ste uključili farove svog automobila. I kakvo to vikanje dolazi iz šume? Odlučujete da istražite. Prošli ste par metara po napuštenoj stazi kada shvatite da ste trebali ostati sa prijateljima.

Bilo da poboljšava Internet usmjeravanje (routing), pomaže da se zatvori globalni digitalni jaz ili pomaže u oblikovanju njegove budućnosti, zapamtite – činimo Internet boljim i sigurnijim mjestom kad svi radimo zajedno.

Izvor: Internet Society Global Blog

 

Share This

Share this post with your friends!