Vaš digitalni trag utiče na stvaranje slike o vama. Pobrinite se da ona bude tačna.

Bez obzira da li to želimo ili ne, mi svakodnevno doprinosimo povećanju našeg online profila. Profila za koji mislimo da je manje dostupan javnosti nego što vjerovatno jeste. Takav profil pomaže kompanijama da plasiraju sadržaj namienjen njihovim ciljnim grupama, pomaže poslodavima da vas bolje upoznaju, pomaže marketarima da prate vaše kretanje na različitim sajtovima. Šta god da radite online vjerovatno ostavljate svoje digitalne tragove.

Stoga, bez obzira na to što radite na Internetu, jako je bitno da znate koje vrste tragova ostavljate i koji su mogući efekti/posledice toga.

Nije moguće ne ostaviti niti jedan digitalni trag. Međutim, neki od prvih koraka koji će vam pomoći u smanjenju tragova koje ostavljate i pomoći u boljem upravljanju vašeg online identiteta, nisu toliko teški. 🙂

Ovo su neke od stvari koje vam mogu pomoći:

Naučite osnove: šta je digitalni trag?

U digitalni trag jedne osobe spadaju sve stvari koje za sobom ostavljate surfujući Internetom. Komentari na društvenim mrežama, Skype pozivi, aplikacije koje koristite, email prepiske – ovo su samo neke od stvari koje su dio vaše online istorije i koje drugi ljudi potencijalno mogu vidjeti, ili koje mogu biti praćene u bazi podataka.

Ostavljanje digitalnog traga se dešava na različite načine, a ovo su neki od njih:

Vebsajtovi i online trgovina

Prodajni i sajtovi za ostavljanje recenzija i mišljena često ostavljaju kolačiće u vašem sistemu što doprinosi boljem praćenju vašeg kretanja od sajta do sajta. Ovo omogućava i ciljano oglašavanje koje vam pokazuje proizvode o kojima ste nedavno istraživali ili koje ste tražili online.

Društvene mreže

Svi vaši komentari, lajkovi i dijeljenja na Facebooku, kao i retvitovi na Twitteru (da, čak i oni privatni) ostavljaju zapis. Potrudite se da budete upućeni u početna/standardna podešavanja privatnosti na vašim nalozima na društvenim mrežama, kao i da ih motrite ukoliko dođe do bilo koje promjene. Sajtovi često uvode nove politike i podešavanja koja nerijetko povećavaju vidljivost podataka. Mogu se osloniti na vas da samo kliknete “OK” za bilo koje nove uslove koje uvode, računajući na to da ih nećete čitati.

Mobilini telefoni, laptopovi i tableti

Neki vebsajtovi prave liste različitih uređaja koje ste koristili kako bi se ulogovali na njih. Iako se ovi podaci često koriste kao način da bolje zaštitite nalog, važno je uvidjeti da se prikupljaju informacije u vezi sa vašim navikama.

Zašto bi trebali da upravljate svojim digitalnim tragom

Nemojte se zavaravati – mreža osluškuje svaki put kada surfujete internetom! Jako je bitno da znate šta od podataka ostavljate za sobom kada posjetite neki vebsajt. Pogledajte kratki video o tome zašto bi trebali da brinete o upravljanju digitalnog traga:

Pogledajte sledeće online tutorijale

Preuzmite nazad kontrolu vašeg online identiteta. U nastavku ćete naći devet online tutorijala koji ne samo da će vam pomoći u razumijevanju digitalnog traga, već i u tome da donesete za vas ispravne odluke kada se radi o zaštiti i kontroli online identiteta:

Šta je digitalni trag?

Zašto smo počeli da ostavljamo tako velike tragove?

Koje su ekonomske pogodnosti za korisnike interneta?

Jesu li digitalni tragovi problem?

Da li različiti uređaji ostavljaju različite digitalne tragove?

Kako mogu upravljati svojim digitalnim tragom?

Ko me prati i kako to radi?

Koje se dinamike koriste u svijetu digitalnih tragova?

Kako zakonodavstvo utiče na digitalne tragove?

Izvor: Internet Society Global Tutorials

Share This

Share this post with your friends!