Naše Danica Čelebić i Sanja Gardašević su u četvrtak, 11. marta, vodile online radionicu namjenjenoj djeci uzrasta od 12-15 godina na temu Sigurno surfovanje na Internetu. Radionici, koja je održana putem aplikacije Teams, su prisustvovali osnovci iz svih crnogorskih opština. 

Teme koje je ova radionica pokrila su podešavanje sigurnosnih opcija na društvenim mrežama, ali i kako reagovati u slučaju zloupotrebe ličnih podataka i objavljenih informacija. Osim toga, imali su prilike da čuju nešto više o tome šta profili na društvenim mrežama govore o nama, šta je to pismenost na internetu i kako se može upravljati svojom ličnošću na internetu. 

Tokom radionice bilo je riječi i o tome kako reagovati ukoliko dođe do nasilja od strane vršnjaka ili nepoznatih osoba i kako preventivno reagovati kako se to ne bi deilo. Djeca su takođe imala prilike podijeliti neka od svojih iskustava i razmišljanja na pomenutu temu, a Danica i Sanja su ohrabrile djecu da se konsultuju sa roditeljima prilikom objavljivanja sadržaja i da ne čine online ono što ne bi radio uživo.

Gošća drugog segmenta radionice bila je TikTokerka Nikolina Radusinović koja je na osnovu ličnog iskustva sugerisala kako bezbjedno koristiti ovu društvenu mrežu.

Radionica je organizovana u okviru projekta „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije unutar i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore I Srbije“ koji u pomenutim zemljama sprovode UNESCO,  UNICEF i UNDP, a finansira Fond za izgradnju mira (UN PBF). Organizacije uključene u organizaciju radionice: Udruženje Roditelji, Fakultet političkih nauka, Agencija za elektronske medije.

Share This

Share this post with your friends!