Šta se može desiti ako se ulogujem putem naloga na Twitteru?”, zapitaćete se… “sve što osoba sa druge strane može da uradi je da postuje tvit umjesto mene ili vidi moje direktne poruke?

Razmislite ponovo. Društvene mreže danas koristimo za puno više od samo postavljanja statusa ili slika kućnih ljubimaca. Između ostalog, društvene mreže služe kao “potvrda identiteta”, što nam omogućava da se sa lakoćom ulogujemo na razne sajtove i servise.

Svakodnevno se srijećemo sa Login with Twitter ili Continue with Facebook opcijama na raznim sajtovima. Uglavnom takve opcije posmatramo kao svojevrsnu pogodnost, jer je uz pomoć njih logovanje na sajtove moguće uraditi jako brzo i bez obaveze pamćenja još jedne u nizu šifri. 

Međutim, ukoliko nekom ostavite šifru za nalog na bilo kojoj društvenoj mreži, potencijalno omogućavate:

 • da se predstavlja vašim imenom i prezimenom na društvenim mrežama i stavlja objave u vaše ime
 • da se uloguje u sekciju za komentarisanje na raznim news media sajtovima i ostavlja kometare koristeći vaše ime i prezime
 • da se poveže sa foto-sajtovima, vidi vaše slike, prepravlja ih ili briše, kao i da postavlja nove u vaše ime
 • da se uloguje na e-commerce sajtove, vidi vaše narudžbe i kupi razne artikle po svojoj želji sa vašeg računa
 • da se uloguje na video sajtove, vidi istoriju pregleda video sadržaja ili postavi nove video klipove na vaš nalog
 • da se uloguje na vaš Medium nalog, vidi i izmijeni bilo koji od vaših članaka, komentarise tuđe članke sa vašim imenom
 • da se uloguje na GoodReads, vidi sve knjige koje ste pročitali kao i sve liste onih koje planirate pročitati, vidi sve već postavljene i piše nove komentare knjiga u vaše ime
 • da se uloguje na vaš Spotify nalog i vidi koju vrstu muzike volite da slušate

Ovo je samo mali broj primjera. 

Danas postoji jako puno sistema i servisa, i stoga je lako razumjeti pogodnost logovanja putem naloga na društvenim mrežama. Međutim, ukoliko nekom svojevoljno ostavite šifru od naloga na društvenim mrežama, ili se to od vas striktno zahtjeva, omogućavate pristup koji je puno više od samo date društvene mreže. 

Šta možete da uradite da se zaštitite?

Ovo su neki od koraka koje možete preduzeti kako bi se zaštitili od zloupotrebe vaših podataka sa društvenih mreža:

 1. Ne ostavljajte šifre od naloga na društvenim mrežama!
 2. Provjerite gdje i kako se koriste vaši lični podaci sa naloga na društvenim mrežama. Opcijom “Podešavanja” na Twitteru i Facebooku možete provjeriti kojim aplikacijama i servisima ste dali pristup. Jednom dati pristup možete i povući za sve servise i sajtove koje više ne koristite.
 3. Razmislite o tome da li želite da nastavite koristiti lične podatke sa društvenih mreža na toliko puno mjesta. Da li pogodnosti nadmašiju problem povezivanja velikog broja servisa sa vašim identitetom?
 1. Omogućite provjeru autentičnosti putem 2 faktora na sajtovima koji imaju tu opciju, a koji zahtijevaju drugi korak u logovanju osim samog traženja šifre za login. Vrlo ih je lako koristiti, a obično se zasnivaju na telefonskom pozivu ili poruci ili nekom drugom vidu provjere autentičnosti.
 2. Koristite password manager umjesto korištenja podataka sa društvenih mreža kao login za druge sajtove. Ovo vam omogućava da osmislite i koristite jake šifre, a da im svima pistupite korištenjem jedne glavne. Bez obzira da li koristite kompjuter ili mobilne uređaje, postoji puno opcija, besplatnih i onih koje se plaćaju, a koje imaju razne karakteristike.
 1. Šrite znanje. Pomozite ostalima da razumiju koliko su u stvari važne šifre za društvene mreže.

Share This

Share this post with your friends!