18. septembra ove godine, Internet Society je objavio 2017 Global Internet Report: Paths to Our Digital Future, pokušavajući da odgovori na ova pitanja.

Izvještaj o Internet trendovima u 2017. godini predstavlja uvid u različite poglede i stavove globalne zajednice, koja se duboko baviti time u kom pravcu će se kretati evolucija Interneta. Vrlo je bitno i na koji način će razvoj interneta u narednih 5-7 godina uticati na ljude.

Šta je pokazao izvještaj? Zajednica ostaje uvjerena da će ključne Internet vrijednosti ostati važeće. Takođe, izražena je zabrinutost u pogledu korisničko-centričnog modela Interneta, koji je pod izuzetnim pritiskom od strane vlada, tehnoloških giganata, pa i same tehnologije. Postoji osjećaj da su prisutne snage, van svake kontrole korisnika, koje mogu imati važnu ulogu u definisanju budućnosti Interneta. U ovakvom scenariju, korisnik bi bio “pomjeren” iz epicentra Interneta.

Svijet je danas povezan više nego ikada ranije. Zapravo, čini se da tek počinjemo da shvatamo implikacije hiper-konektovanog društva koje zavisi od generisanja, sakupljanja i prenosa podataka, na načine koje mnogi ne razumiju u potpunosti. Internet budućnosti će sigurno omogućiti niz proizvoda i usluga koji bi mogli biti revolucionarni za naš svakodnevni život. Istovremeno, naša zavisnost od tehnologije rađa mnogo novih izazova sa kojim će društvo morati da se suoči.

Jasno je da je Internet sve više prepleten sa geopolitičkim okruženjem, što stvara osjećaj nesigurnosti. Internet pruža vladama mogućnost za poboljšanje života ljudi, ali I raznovrsne alate za nadzor i kontrolu. Ovaj izvještaj naglašava ozbiljne izbore koje svi moramo napraviti na polju osiguranja prava i slobode kojima treba da težimo kada je u pitanju Internet budućnosti. Odluke koje donosimo danas utvrdiće da li čovječanstvo ostaje na suvozačevom mjestu u tehnološkom automobilu ili ne.

Ukratko, odluke koje donosimo na Internetu više ne možemo posmatrati kao “odvojene” – implikacije globalne povezanosti možemo osjetiti svi ponaosob. Još uvijek pokušavamo da shvatimo pravo značenje globalne povezanosti svijeta i kako će to uticati na pojedince, vladu i društvo u cjelini.

Na koji način se suočavamo sa izazovima i reagujemo na prilike danas će umnogome uticati na promjene koje možemo očekivati u budućnosti. Ipak, jedna stvar je sigurna – izbor je samo naš i na nama je da kreiramo budućnost koju želimo.

Originalni tekst možete pročitati OVDJE.

Share This

Share this post with your friends!