Enkripcija je ugrožena širom svijeta. Na svima nama je da preduzmemo mjere kako bi zaštitili enkripciju, naše podatke i na kraju zaštitili jedni druge.

Koristite end-to-end enkripciju. Preduzmite sljedeće korake kako biste bili sigurni da ste sigurni koliko je to najviše moguće:

  1. Koristite end-to-end enkripciju kod aplikacija za slanje poruka: pređite na upotrebu aplikacija za razmenu poruka koje nude end-to-end enkripciju kao što su npr. WhatsApp, Signal, Threema i Telegram. Neki su bolji od ostalih, pa pročitajte recenzije.
  2. Uključite enkripciju na uređajima i aplikacijama koje koristite: Neki uređaji i aplikacije nude enkripciju, međutim ne postavljaju je kao podrazumijevanu stvar. Stoga obavezno uključite uđite u podešavanja, provjerite status enkripcije i ukoliko je potrebno ručno je uključite.

Enripcija je onoliko dobra koliko su dobri i ostali sigurnosni alati na koje se oslanja. Iz tog razloga je preduzimanje sljedećih bezbednosnih koraka od krucijalnog značaja:

  1. Koristite jake lozinke. Ne koristite šifre koje dolaze sa uređajem ili aplikacijama, šifre koje su jednostavne za pogađanje, šifre koje se sastoje od ličnih informacija (npr. ime vašeg kućnog ljubimca). Bez obzira koliko su dobro enkriptovani uređaji i aplikacije koje koristite, ako neko može lagano da logički dođe do vaše šifre vrlo lako može i pristupiti vašim podacima.
  2. Budite u toku sa ažuriranjima (updates). Nijedan sistem nije 100% siguran. Sigurnosne ranjivosti se uvijek otkrivaju i popravljaju ažuriranjima. Zato je toliko važno redovno ažurirati aplikacije i uređaje koje koristite. Zapamtite, svako ažuriranje potencijalno nosi prepravke koje se tiču privatnosti i sigurnosti i mogu vas zaštiti!
  3. Uključite dvofaktorno prijavljivanje (log-in) (2FA). Prijavljivanje (log-in) u dva koraka podrazumijeva još jedan faktor sigurnosti dodat u vaš uobičajni postupak prijavljivanja (npr. korisničko ime i lozinku). Dodavanje drugog faktora (npr notifikacija putem telefona) otežava neautorizovan pristup podacima.
  4. Uključite opciju brisanja podataka. Neki pametni telefoni i aplikacije imaju opciju koja će izbrisati vaše podatke nakon 3 ili 10 neuspjelih pokušaja. Uključivanjem ove opcije štite se prilikom krađe ili npr slučaja da izgubite telefon.

Kada oslabimo ili ograničimo upotrebu enkripcije, svi smo izloženi većem riziku. Preduzmite sledeće korake da biste zaštitili enkripciju i sebe:

  1. Budite informisani. Pratite šta se dešava na polju internet tehnologija i koje nove propise vlada donosi kada je u pitanju enkripcija. 
  2. Informišite ostale. Recite drugima o važnosti enkripcije i ohrabrite ih da koriste end-to-end enkripciju.

 

Izvor: Internet Society Global – Encryption

Share This

Share this post with your friends!